Siden 2006 har vi afholdt vores koncerter i Aarhus.

Historien om Sangselskabet Societas Pro Musica
Sangselsskabet – grundlagt på Sendais ruiner

Ved afslutningen af 2. Verdenskrig lå den nordjapanske millionby Sendai sønderbombet. Som et led i den kulturelle selvbesindelse bad Radio Sendai den unge sopran Mrs. Toshiko Takeda om dagligt at bringe et tyve minutters musikprogram – dvs. et program om og med europæisk klassisk musik. Det gjorde hun i tre år og lærte i den sammenhæng en lang række musikere at kende (det var før LP’ens tid), personligt og musikalsk. Nogle år efter blev hun professor ved Miyaki Gakuin Musikkonservatoriet, og i 1955 stiftede hun Sangselskabet Societas pro musica, hvor etablerede kunstnere leverede det ypperste, og videregående studerende fik mulighed for vinde koncerterfaring.

Blandt Mrs. Takeda’s bedste elever var sopranen Ikuyo Sato. Da hun i 1979 havde afsluttet sin uddannelse i Japan, havde Mrs. Takeda sørget for, at hun kunne fortsætte studierne i Tyskland på Staatliche Hochschule für Musik i Freiburg. Hér traf hun i 1983 sin mand, Carl Erik Kühl, og med ham slog hun sig i 1985 ned i Aarhus.

I 2005 fejrede Societas Pro Musica sit 50-års jubilæum med en gallakoncert, hvor også Ikuyo og Carl Erik medvirkede. Ved den lejlighed lovede Ikuyo Mrs. Takeda at videreføre sangselskabet – altså i Danmark, hvilket skete i 2006. Ikuyo var formand for selskabet i seks år indtil hun efter kort tids sygdom døde i 2012, kun 55 år gammel. Den øvrige bestyrelse var enig om, at Sangselskabet måtte og skulle fortsætte, og således gik det til, at vi i Aarhus stadig har et sted, hvor man på højt niveau dyrker liedkunsten i form af koncerter og masterclasses.

Hvad med Sangselskabets ikon med de tre fugle? Vel, Mrs. Takeda’s mand syntes, det passede godt, og de japanske fugle synger stadig det bedste, de har lært, hvad enhver i Aarhus og omegn vil kunne forsikre sig om ca. otte gange om året.

Societas Pro Musica må være verdens mest internationale sangselskab. Det er grundlagt i Japan, bor i Danmark, har et latinsk navn og har tysk lieder som sit kernerepertoire.

af Carl Erik Kühl

 
 

Sangselskabet “Societas Pro Musica"s formand Ikuyo Sato er afgået ved døden d. 1. juni 2012.

Sangeren og musikpædagogen Ikuyo Sato er død efter kort tids sygdom i en alder af kun 55 år.

Ikuyo Sato blev født i 1956 i Japan. Hun fik sin studentereksamen i 1975. Derefter studerede hun sang ved Miagi-Gakuin Musikkonservatoriet fra 1975-79 både som kunstnerisk og pædagogisk disciplin. Hun tog videregående sangstudier med hovedvægt på lied-interpretation ved Staatliche Hochschule für Musik i Freiburg 1980-84.


Ikuyo flyttede til Danmark i 1985, hvor hun tog en musikpædagogisk eksamen fra Det Jyske Musikkonservatorium fra i 1989.

Siden 1980 havde Ikuyo en omfattende koncertvirksomhed i Tyskland, Danmark, Norge og Japan. Repertoiret gik fra tyske lieder, franske chansons og danske romancer til oratoriepartier, dramatiske arier, moderne kammermusikalske værker samt uropførelse af moderne værker i Tyskland og Danmark.

Ikuyo underviste privat og på musikalske uddannelsesinstitutioner i Japan, Tyskland og Norge og var i en årrække, frem til sin død, formand for Dansk-japansk Venskabsforening. Hun underviste i sang på kirkemusikskoler, korskoler og FOF i Danmark. Derudover underviste hun i stemmetræning for skuespillere ved Århus Teaterakademi. Ikuyo var ansat som lærer i sang og sangpædagogik ved Det Jyske Musikkonservatorium, Aarhus Universitet og Vestervig Kirkemusikskole. Ikuyo var ansat som sangpædagog ved Den Jyske Sangskoles grundlæggelse i 1999 og frem til sin død.

 

Ikuyo stiftede i 2006 Sangselskabet ‘Societas pro Musica’ som hun var primus motor i. Gennem Sangselskabet gav hun liedkunsten en plads i det Århusianske kulturlandskab med mange koncerter og masterclasses med bl.a. Roger Vignoles og Barbara Bonney.

Æret være Ikuyo Satos minde.

 Tak for støtten fra:

Statens Kunstfond,
Aarhus Kommunes Musikpulje, 

Dansk Solistforbund, 
Solistforeningen af 1921,

Aarhus Musikskole.

Uden den ville det ikke være muligt at gennemføre Sangselskabet Aarhus' arbejde med at fremme liedkunsten i Aarhus.